Великденски събор в Лос Анджелис

Над 350 души, много от които българи, се събраха да отпразнуват Великден и Гергьовден в Лос Анджелис по време на пролетния събор организиран от BACES (Bulgarian American Cultural Educational Society of California) и българска православна църква „Св. Георги”. Двойният празник се състоя на 5 май 2024 г. в Cheviot Hills Recreation Center.

Разнообразната 4-часова програма включваше изпълнения от различни музикални жанрове между които естрада, опера и народна музика.

Водещи на програмата бяха сценаристът Тео Чепилов и Евгени Веселинов от BulgariCA, които привличаха вниманието на гостите със закачливи реплики и шеги. Членовете на борда на BACES поздравиха гостите и се върнаха към приготовленията и ангажиментите които имаха по време на празника.

Музикалната част беше открита с безупречно изпълнение на химна на Република България „Мила Родино“ от оперната прима Мариана Попзлатева, която продължи представянето си с вечния хит „Една българска роза”.

Силно участие в програмата взеха деца и юноши от българската общност в Лос Анджелис. Възпитаниците на българското училище „Св. св. Кирил и Методий” с директор Живка Костова поздравиха гостите с весели Великденски стихове. Освен ясно рецитиране на родна реч, прилежните ученици също показаха вокални умения като изпяха песните „Лаленце се люлее” и „Рипни, Калинке”.

Теодор Михалев от 8-ми клас завладя публиката със солово изпълнение на цигулка включващо известните народни песни „Македонско девойче” и „Йовано, Йованке”.

Детско-юношески танцов състав „Хоп-троп” с ръководител Диана Иванова изпълни няколко красиви хореографии базирани на народни танци от различните етнографски области на България. Между техните изпълнения беше известния танц “Игралец-свирец” създаден от великия хореограф Филип Кутев.

Внасяйки естрадна нотка в програмата, поп певицата Олга Карагьозова подтикна публиката да запеe заедно с нея любими хитове от репертоара на Лили Иванова – „Детелини” и „Щурче”.

Финалът на концертната част бе поставен от най-многобройният танцов състав в града „Хоротропци”, с ръководител Веселка Василева, и тяхното одушевено представяне на „Тракийска китка”, което предизвика многобройни аплодисменти. След прекрасното изпълнение, „Хоротропци” поканиха гостите на общо право хоро, което продължи дълго след края на концерта.

За забавлението на децата и спокойствието на родителите се погрижи благата вълшебница Кети Маркова, която занимаваше малчуганите с фокусно шоу, което впечатли малки и големи. Кети също изрисува личицата на децата с пъстри пролетни багри.

За вкусната скара се погрижи Марио Велинов, а агнешките порции бяха закупени от реторант Папа Христо. За да се спази традицията, както на всеки български събор, българска православна църква „Св. Георги” предостави безплатна агнешка курбан чорба сготвена в кухнята на храма от Венцислав Гьошков. Членове на комитета по събития бяха приготвили червените яйца, които бяха раздадени от името на BACES за здраве и благополучие на всички гости.

Изненада на събора беше празничната томбола организирана от директорите на БАЦЕС, която бе спечелена от трима усмихнати късметлии сред гостите.

BACES благодари на комитета по събития (Ралица Александрова, Теодора Атанасова, Виолета Кирчева, Лидия Маклун, Ина Цветанова, Венци Искренов и Евгени Веселинов) и на всички доброволци помогнали на комитета с включване в приготовленията около събитието (Владимир Стрински, Веселка Василева, Росен Начев, Данаил Тонев, Ина Таскаева, Христина Костова, Антония Константинова, Мирослава Первазова и Иван Гъделев). Тяхната съпричастност спомогна този празник да се осъществи и да остане спомен за поне три поколения българи.

BACES изпраща своята благодарност към всички гости дошли на това запомнящо се събитие. Макар и да сме толкова разногласни, разнолики и многопластови, показахме, че поне за ден можем да се обединим и да празнуваме заедно защото сме българи. Пожелаваме още поводи, които да сплотяват и увеличават нашата българска общност в Лос Анджелис!

Автор: Венци Искренов

Similar Posts